Investitia in panouri fotovoltaice. Subventii si recuperarea investitiei
Investitia intr-un sistem de panouri fotovoltaice se poate dovedi foarte rentabila in momentul in care aplici printr-un program de subventionare din partea statului.
In cadrul acestui articol iti vom prezenta principalele tipuri de subventii la care poti sa aplici, precum si costurile pe care le presupune o astfel de investitie. Recuperarea investitiei depinde in mod direct de tipul de subventie pentru care ai aplicat.
Cat costa instalarea panourilor fotovoltaice?
Costul instalarii unor panouri fotovoltaice depinde de mai multi factori. Trebuie sa iei in considerare tipul de sistem ce va fi instalat, tipul de panouri ce vor fi folosite si suprafata pe care acestea vor fi montate.
Rezidential
Instalarea unor panouri fotovoltaice pentru un sistem rezidential este un proces comun, in care deja au experienta majoritatea firmelor din domeniu. Suprafata de montare este una planta si procesul se poate desfasura usor si rapid.
Pentru instalarea unui sistem panouri fotovoltaice vei avea de platit intre 1100 si 1500 de euro per kilowatt instalat, plus TVA. In cazul in care instalarea este un dificila, din cauza conformatiei zonei in care se face montarea, poti ajunge sa platesti pana la 2000 de euro per kilowatt instalat.
Trebuie avut in vedere ca pentru sistemele rezidentiale care presupun instalarea unui sistem care sa deserveasca un bloc de locuinte, de cele mai multe ori vor fi necesare investitii suplimentare. Majoritatea blocurilor vor necesita o reabilitare termica.
Comercial
Instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice pentru o constructie comerciala nu difera foarte mult de constructii rezidentiale. Trebuie avuta in vedere suprafata pe care vor fi montate panourile si cat de facil se va putea lucra pe aceasta.
In cazul unei cladiri de un etaj spre exemplu, cu un acoperis plan, instalarea va fi foarte facila, iar costul va fi in jur de 1100-1200 de euro per kilowatt instalat.
Pentru o cladire de dimensiuni mari, unde panourile se instaleaza pe suprafete dificile si este necesar un sistem complex, vei ajunge sa platesti 1800-2000 de euro per kilowatt instalat.
Agricultura
Pentru sistemele de panouri fotovoltaice instalate in agricultura vom avea cel mai mic cost de montare, acest proces fiind cel mai simplu dintre toate cele enumerate in acest articol.
Spre deosebire de primele doua variante, in care procesul de instalare depinde de forma constructiei, in agricultura instalarea panourilor se face pe pamant, pe o suprafata dreapta.
Trebuie sa stii ca pentru panourile fotovoltaice montate pe pamant este necesar sa obtii o autorizatie de constructie, dar in agricultura acest lucru se rezolva usor. Costul de instalare va fi cuprins intre 600 si 800 de euro per kilowatt instalat.
Ce subventii ofera statul Roman pentru montarea panourilor fotovoltaice ?
Statul Roman ofera doua tipuri de subventii pentru cei care vor sa achizitioneze un sistem de panouri fotovoltaice. In cazul in care esti persoana fizica, vei putea aplica prin programul “Casa Verde”. Pentru persoanele juridice este disponibil programul “Electric-Up”.
Cum se poate aplica pentru o subventie?
Poti sa aplici pentru o subventie in doua moduri: pe cont propriu sau printr-o firma de consultanta. Ambele variante prezinta atat avantaje, cat si dezavantaje.
Studiaza ghidul panouri fotovoltaice pentru a vedea cum devii prosumator.
1: Aplicare pe cont propriu
Atunci cand aplici pe cont propriu va fi necesar sa construiesti si sa depui singur dosarul pentru subventionare.
Vei avea de parcurs mai multe etape, in cadrul carora sa obtii diferite tipuri de certificate, avize si autorizatii.
In final, dosarul il vei depune la sediul AFM. In cazul in care nu ai experienta in acest domeniu, vei descoperi ca este destul de dificil si procesul este unul de durata.
2: Aplicare printr-o firma de consultanta
Firmele de consultanta sunt specializate pe obtinerea documentelor si a avizelor necesare si au deja un mod de lucru predefinit pentru a obtine aceste acte cat mai rapid.
Chiar daca va fi necesar sa platesti un comision unei astfel de companii, vei fi degrevat de orice responsabilitate. Mai mult, te poti asigura ca dosarul va fi complet si nu va fi refuzat.
Cat dureaza primirea banilor din subventii?
In cazul in care urmeaza sa devi prosumator, trebuie sa stii ca primirea banilor din subventii se realizeaza in general in 3-6 luni pentru persoane fizice si 6-9 luni pentru firme.
Durata de primire a banilor este influentata in mod direct de fondurile pe care le aloca ministerul, dar si de stadiul in care se afla programul de subventionare. Mai mult, aceasta durata poate fi prelungita in cazul in care din dosarul de subventionare lipsesc documente.
Cum poti deveni prosumator?
Daca te-ai gandit in ultima perioada ca ai dori sa devi prosumator, trebuie sa stii ca procesul este unul foarte simplu si implica cateva etape de baza.
Prosumatorul este acea persoana care detine o instalatie de producere a energiei electrice din surse regenerabile. In calitate de prosumator ai posibilitatea sa produci, sa stochezi si sa vinzi energie electrica, dar fara ca aceasta sa fie activitatea ta de baza.
Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa cumperi un sistem de panouri fotovoltaice, pe care sa il instalezi la punctul de consum. Este recomandat sa faci achizitia cu ajutorul unor subventii de stat.
Dupa instalarea sistemului, vei incepe sa produci energie electrica. O parte din aceasta o poti folosi pentru consum propriu, iar surplusul il vei vinde in reteaua nationala. In acest fel ai devenit prosumator.
Recuperarea investitiei
Recuperarea investitiei se realizeaza intr-o durata de 3-10 ani, in functie de modul de finantare al sistemului panouri fotovoltaice si a consumului de energie electrica realizat.
Cei care opteaza pentru subventionare vor realiza recuperarea investitiei in 3-5 ani, iar cei care realizeaza investitii din fonduri propri o vor recupera in 7-10 ani.
In cat timp se amortizeaza investitia? Subventie vs Fara Subventie
Amortizarea investitiei cu subventie
Daca optezi pentru instalarea unui sistem panouri fotovoltaice cu ajutorul unei subventii, in cadrul programului “Casa Verde” vei primi o suma de pana la 20.000 de lei, dar aceasta nu poate depasi 90% din valoarea totala a proiectului.
In situatia in care vei consuma toata energia electrica produsa si nu vei injecta nimic in reteaua nationala, recuperarea investitiei se va realiza in aproximativ 5 ani. Daca reusesti sa produci mai mult decat consumi si sa vinzi o parte din energie, vei recupera investitia in 3 ani.
Amortizarea investitiei fara subventie
In cazul in care nu optezi pentru nici un tip de subventie si alegi sa sustii intreaga investitie din fonduri personale, va fi foarte important cata energie electrica reusesti sa injectezi in reteaua nationala pentru a stabili care va fi durata de recuperare a investitiei.
Daca vei consuma tot ceea ce provoci, in cel mai bun caz vei recupera investitia intr-o perioada de 10 ani. Pe de alta parte, daca majoritatea energiei electrice produse o vinzi in reteaua nationala, poti recupera investitia chiar si mai repede de 7 ani.
Care este pretul pentru comercializarea energiei?
Pretul pentru comercializarea energiei electrice este unul variabil si se stabileste in functie de preturile practicate pe piata libera. Se ia in considerare pretul mediu ponderat inregistra in Piata pentru Ziua Urmatoare.
In functie de cantitatea de energie electrica pe care o vinzi, valoarea acesteia se poate aplica ca si compensare la factura de curent sau poti primi banii separat.
Daca deti o capacitate de productie de pana la 200 kw, vei vinde energia electrica la pretul pietei. In cazul in care ai o capacitate de productie cuprinsa intre 200 si 400 kW vei avea posibilitatea de a negocia pretul de vanzare in mod direct cu distribuitorul de energie.
Ce alte costuri implica montarea panourilor fotovoltaice?
Atunci cand instalezi un sistem fotovoltaic, principalul cost este reprezentat de achizitia panourilor propriu-zise si de restul componentelor din cadrul sistemului de panouri fotovoltaice.
Pe langa acestea, este necesar sa mai adaugi cheltuielile necesare pentru obtinerea autorizatiilor, avizelor si a altor documente oficiale. In situatia in care apelezi la o companie de consultanta, va fi necesar sa le platesti si acestora sume consistente.
Autorizatii
Valoarea totala a cheltuielilor pentru obtinerea autorizatiilor necesare instalarii unui sistem de panouri fotovoltaice este in jur de 3000-3500 de euro.
Cheltuielile realizate pentru primirea diferitelor autorizari si avize vor fi suportate in totalitate de catre beneficiarul investitiei. Acestea nu sunt considerate cheltuieli eligibile pentru a putea fi platite din subventia primita de la stat.
Pentru fiecare tip de autorizatie si aviz pe care il soliciti va trebui sa depui cereri tipizate si dosare specifice. Va fi necesar sa faci destul de multe drumuri, motiv pentru care multe persoane aleg sa colaboreze cu o companie de consultanta.
Consultanta
Atunci cand alegi sa contactezi o companie de consultanta pentru a iti depune dosarul pentru subventie panouri fotovoltaice, trebuie sa te pregatesti sa platesti o suma cuprinsa intre 3000 si 3500 de euro.
Contra acestor taxe vei primi mai multe servicii, asa incat nu vei mai fi responsabil de nici o etapa a procesului, iar firma de consultanta se va ocupa in intregime de obtinerea subventiilor.
Serviciile incluse sunt urmatoarele:
- Estimare dezvoltare : 800 – 1200 euro
- Proiectare 3D : 1300 – 1600 euro
- Documentatie seismica: 400 – 600 euro
- Manual de operare : 200 – 300 euro
Accesorii
Accesoriile de care vei avea nevoie pentru un sistem panouri fotovoltaice sunt urmatoarele:
- Acumulatori
- Contori
- Invertori
- Regulatori
- Diferite cabluri si protectii electrice
Pretul acestor componente difera foarte mult in functie de tipul de producator ales si de calitatea pieselor folosite. Este de recomandat sa folosesti componente de calitate pentru a asigura o durata de viata ridicata a sistemului.
Concluzie
In concluzie, investitia intr-un sistem de panouri fotovoltaice poate fi avantajoasa atat din punct de vedere economic, dar si pentru a proteja mediul inconjurator.
Este indicat ca atunci cand iti instalezi un astfel de sistem sa optezi pentru subventii in cadrul programelor derulate de catre stat. Astfel, te poti asigura ca recuperezi investitia mult mai rapid si nu ai nevoie de un buget foarte mare.
Leave a reply