In cadrul acestui ghid iti vom oferi toate informatiile de care ai nevoie despre panourile fotovoltaice.
Acum 10-15 ani investitia in panouri fotovoltaice parea destinata doar acelor persoane care traiesc in tari foarte insorite. In acest moment insa, orice persoana are posibilitatea de a achizitiona si folosi in mod eficient un astfel de sistem
Cum sa investesti eficient in panouri fotovoltaice?
Atunci cand alegi sa investesti in panouri fotovoltaice trebuie sa fii foarte atent la detaliile matematice pentru ca investitia ta sa fie una profitabila. Este indicat sa incerci sa acoperi o parte cat mai mare a consumului tau zilnic de energie electrica.
Instalarea unui astfel de sistem presupune costuri destul de ridicate. In cazul in care nu faci calculele in mod corespunzator, te vei trezi in situatia in care energia electrica produsa nu iti este suficienta.
Cum sa calculezi de cate panouri fotovoltaice ai nevoie?
- Calculeaza consumul zilnic de energie electrica al locuintei
- Stabileste tipul de panouri pe care doresti sa il achizitionezi
- Afla de cate panouri fotovoltaice ai nevoie pe baza capacitatii de productie a unui panou
Pentru ca acest calcul sa fie realizat corect, va trebui sa iei in calcul consumul exact de energie electrica si capacitatea panourilor solare achizitionate.
Poti afla foarte usor cata energie electrica consuma locuinta ta. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este sa verifici facturile de curent pe ultimele 12 luni. Este necesar sa acoperi o perioada cat mai mare, pentru a face o medie intre anotimpuri si a avea o eroare cat mai mica.
Dupa ce ai aflat de cata energie electrica ai nevoie, vei alege tipul de panouri fotovoltaice dorite. In functie de capacitatea de productie a tipului de panou ales si al duratei medii de ore cu soare, vei putea calcula foarte usor cate panouri fotovoltaice ai nevoie.
Recuperarea investitiei
Investitia intr-un sistem de panouri fotovoltaice este un proces destul de scump. Durata de recuperare a investitiei difera in mod direct in functie de tipul de fonduri utilizate si de cantitatea de energie electrica vanduta in retea.
Citeste mai multe detalii despre recuperarea investitiei in cadrul acestui articol.
Cate panouri fotovoltaice sunt necesare pentru o casa?
Numarului de panouri fotovoltaice necesare pentru o casa depinde in mod direct de cantitatea de energie electrica pe care vrei sa o produci. Poti sa alegi in a produce doar o parte din energia de care ai nevoie sau poti produce chiar mai mult si sa vinzi surplusul.
Vom oferi un exemplu ipotetic pentru a putea explica modul de calcul. Sa zicem ca locuinta ta consuma 600 de KWh pe luna. Astfel, necesarul pentru o zi este de 20 KWh. Pentru a afla puterea instalata a unui sistem, impartim necesarul zilnic la un coeficient de 3,3.
Pentru a acoperi un consum zilnic de 20kW, vei avea nevoie de un sistem cu o putere instalata de 20:3,3 = 6,06 KW. Tot ceea ce trebuie sa mai faci este sa vezi cati kw vor produce panourile solare alese de tine.
Un panou solar cu o capacitate de 500W produce aproximativ 0,5 KW. Acestea fiind spuse, pentru necesarul de putere instalata calculat la 6,06 KW va trebui sa cumperi 12 panouri de 500W. Desigur, poti opta pentru orice alta alegere doresti, in functie de buget.
Ce subventii ofera statul pentru panouri fotovoltaice?
Statul Roman ofera subventii atat pentru persoanele fizice, dar si pentru cele juridice, care aleg sa investeasca intr-un sistem de panouri fotovoltaice. Programul destinat persoanelor fizice se numeste “Casa Verde”, iar cel pentru firme se numeste “Electric-Up”.
Subventiile oferite acopera intre 80-100% din valoarea totala a proiectului. Aceasta suma este limitata in cadrul programului “Casa Verde” la 20.000 lei, iar in cadrul programului “Electric-Up” la 100.000 de euro.
Este foarte important de mentionat ca pot beneficia de subventii doar persoanele a caror activitate principala nu este producerea de energie electrica. Prosumatorul are dreptul de a vinde surplusul de curent, dar nu poate face din asta o afacere.
Citeste mai multe informatii despre subventii panouri fotovoltaice in acest articol.
Comercializarea curentului
Pentru a putea comercializa curentul, trebuie sa inchei un contract de vanzare cumparare cu compania la care este bransat. Orice persoana care a devenit prosumator are dreptul conform legii sa vanda energia electrica pe care o produce.
Este important de stiut ca energia electrica nu va fi vanduta la pretul cu care cumperi curent atunci cand folosesti din retea. In medie, pretul energiei la vanzare este cam o treime fata de pretul de cumparare.
Pretul pentru comercializarea energiei electrice este unul variabil, care se modifica periodic. Acest pret se aplica pentru acei prosumatori care detin sisteme electrice cu putere instalata de cel mult 400 KW.
Conform ultimelor modificari legislative, operatorul de energie este obligat sa compenseze clientul care introduce energie electrica in retea sau sa cumpere energia acestora la valoarea pretului mediu ponderat inregistrat in Piata pentru Ziua Urmatoare.
Afla mai multe despre cum poti vinde curentul electric aici.
Montajul panourilor fotovoltaice
Montarea panourilor fotovoltaice este o operatiune care se realizeaza in aproximativ 2-5 zile. Vei avea nevoie de profesionisti in domeniu, pentru a te asigura ca circuitele electrice sunt realizate in mod corespunzator.
Sisteme
Exista doua tipuri de sisteme de panouri fotovoltaice pentru care poti sa optezi. Ai posibilitatea sa iti instalezi un sistem off-grid sau unul on-grid.
1. Sistemul off-grid
Acest sistem trebuie sa il alegi atunci cand locuinta ta nu este legata la reteaua nationala de energie electrica. Se preteaza foarte bine pentru locuintele aflate in zone rurale sau la munte, in zone in care nu exista sursa de curent electric.
Sistemul off-grid este unul complex si include un numar mare de elemente. Principalele componente ale acestui sistem sunt: panourile fotovoltaice, un regulator, un invertor, acumulatori si circuitele electrice de cablaj.
2. Sistemul on-grid
Sistemul on-grid se poate folosi in trei situatii diferite, dar in fiecare dintre acestea este obligatoriu sa fi legat la reteaua nationala de distributie a energiei electrice.
Modul in care utilizezi un sistem de panouri fotovoltaice on-grid depinde de destinatia energiei electrice pe care o produci. Cele trei variante pe care le ai la dispozitie sunt urmatoarele:
- Toata productia de energie electrica ajunge in retea
- Energia electrica este consumata de catre sistem cu prioritare, iar reteaua nationala este folosita ca si rezerva
- Sistem fotovoltaic cu baterii in care este stocata energia, iar in functie de situatie aceasta este folosita sau injectata in reteaua nationala
Autorizatii
Inainte sa achizitionezi un sistem de panouri fotovoltaice trebuie sa ai in vedere ca va trebui sa obtii diferite autorizatii si avize. Vestea buna este ca incepand cu anul 2019, sistemele instalate pe acoperisul caselor nu mai necesita autorizatie de constructie.
Cu toate acestea, vei avea nevoie de urmatoarele documente, iar cheltuielile necesare cu obtinerea acestora nu sunt eligibile pentru subventionare:
- Certificat de urbanism
- Acord si aviz de mediu
- Aviz de la inspectoratul de stat in constructii
- Aviz de salubritate
- Aviz ISU
- Aviz de telefonizare
- Aviz tehnic de racordare
- Autorizatie de constructie – daca panourile se monteaza pe sol
Accesorii
Atunci cand optezi pentru a cumpara un sistem panouri fotovoltaice, pe langa componentele de baza, vei avea nevoie de un numar mare de accesorii.
Acestea sunt cele mai uzuale accesorii de care vei avea nevoie:
Conectori panouri fotovoltaice
- Profile
- Separatoare
- Sigurante fuzibile
- Socluri pentru sigurante
- Descarcator PFV
- Conector PFV
Este recomandat sa apelezi la cineva de specialitate sau sa soliciti firmei care va instala panourile sa iti faca o lista cu toate aceste elemente.
Mentenanta
Avand in vedere ca multe dintre accesoriile mentionate anterior sunt piese consumabile, periodic acestea vor necesita verificare si inlocuire. Este indicat sa nu uiti d aceste verificari daca vrei ca sistemul sa functioneze in parametri optimi.
Majoritatea companiilor care vand astfel de sisteme, pe langa garantia pe care o ofera, pun la dispozitie si un serviciu de mentenanta. Interventiile de verificare se fac in general o data pe an si nu sunt costisitoare.
Durata de viata
Durata de viata medie a unui sistem de panouri fotovoltaice este cuprinsa intre 20-25 de ani.
Este important de stiut ca multe dintre companiile care vand astfel de sisteme ofera o garantie de cel putin 20 de ani.
Este foarte important sa faci verificari periodice si lucrari de mentenanta asupra panourilor fotovoltaice. In cazul in care nu inlocuiesc piesele consumabile in timp util, este posibil ca durata de viata sa scada.
Tipuri de panouri fotovoltaice
In piata gasim in momentul de fata trei tipuri de panouri solare: monocristaline, policristaline si hibride. Modul de functionare al acestora este relativ asemanator. Diferentele sunt reprezentate de asezarea cristalelor de siliciu care intra in componenta panoului.1.
1. Monocristaline
Un panou fotovoltaic monocristalin este compus doar din celule solare monocristaline. Celulele sunt asemanatoare unor semiconductori, ele fiind construite dintr-o singura bucata de siliciu.
Este recomandat sa folosesti panouri fotovoltaice monocristaline atunci cand radiatia solara este directa. Acestea au cel mai ridicat nivel de eficienta cand razele soarelui ajung direct pe suprafata panoului.
2. Policristaline
Panourile fotovoltaice policristaline sunt foarte asemanatoare cu cele monocristaline. Singura diferenta este reprezentata de modul in care sunt asezate cristalele de siliciu. Fiecare celula fotovoltaica are in componenta mai multe astfel de cristale.
Este bine sa folosesti panouri fotovoltaice policristaline in momentul in care vrei sa obtii cel mai bun raport pret/calitate. Insa, acestea nu vor fi utile atunci cand nivelul de radiatii solare este scazut.
3. Hibride
Panourile fotovoltaice hibride sunt o combinatie intre cele monocristaline si cele policristaline. Acest tip de panouri sunt foarte apreciate, deoarece ofera o capacitate de productie a energiei electrice crescuta in momentul in care radiatiile solare sunt indirecte.
Trebuie avut in vedere ca pentru panourile fotovoltaice hibride vei avea nevoie de o suprafata cu aproximativ 30% mai mare, decat in cazul celor clasice.
Preturile panourilor fotovoltaice
Valoarea acestor panouri este definita de calitatea lor, dar si de puterea pe care o au. Cu cat panoul fotovoltaic va putea produce mai multa energie, cu atat acesta va fi mai scump.
Pretul mediu pentru panouri fotovoltaice
Pretul mediu pentru un panou fotovoltaic este in jur de 600 de lei. Cele mai ieftine panouri pe care le poti cumpara au o valoare aproximativa de 300 de lei, in timp ce cele mai scumpe pot depasi 1200 de lei.
Pretul unui panou fotovoltaic va fi intotdeauna definit de capacitatea de productie a energiei electrice. De asemenea, cu cat suprafata pe care montezi panourile este una mai dreapta, cu atat si panoul va fi mai ieftin.
Pretul mediu pentru montare
In medie, pretul de montare al unui sistem de panouri fotovoltaice este de 800-900 de euro per metru patrat. Nu este indicat sa optezi pentru cele mai ieftine servicii. Cel mai probabil acestea vor fi de proasta calitate si poti avea probleme in viitor.
Pretul de montare pentru panourile fotovoltaice difera foarte mult in functie de suprafata pe care urmeaza a fi instalate panourile. Cea mai ieftina manopera este ceruta pentru montarea panourilor pe sol. De cealalta parte, cel mai scump pret de montare il au panourile montate pe o suprafata care nu este dreapta.
Garantii si mentenanta
Pentru un sistem panouri fotovoltaice vei primi o garantie cuprinsa intre 15 si 25 de ani. Cele mai multe companii din domeniu aleg sa ofere o garantie de 20 de ani, care este si durata medie de viata a panourilor.
Garantia de baza acopera in general eventualele defecte tehnice ale sistemului de panouri fotovoltaice. Daca optezi pentru o garantie extinsa, vei fi despagubit si in cazul fenomenelor meteo care provoaca defectiuni panourilor.
Pentru ca garantia sa functioneze, este obligatoriu sa realizezi in timp util toate interventiile de mentenanta necesare. Este recomandat sa faci lucrarile de mentenanta prin intermediul companiei care a montat sistem.
Evolutia preturilor
In ultimii ani preturile panourilor fotovoltaice au scazut foarte mult. Acest fapt se datoreaza in principal utilizarii tot mai frecvente a acestora. Preturile vor continua sa scada atat timp cat concurenta pe piata este in crestere.
Daca acum cativa ani plateai chiar si 2500 de lei pentru un panou fotovoltaic, in momentul de fata poti achizitiona un panou de calitate cu doar 1000 de lei.
Concluzie
In concluzie, rolul acestui ghid panouri fotovoltaice este de a construi o imagine de ansamblu asupra procesului de achizitionare a unui sistem panouri fotovoltaice.
In cazul in care doresti mai multe informatii, poti consulta articolele noastre specifice care acopera diverse teme din acest domeniu.
Leave a reply