Chiar daca fiecare proiect este diferit, majoritatea aspectelor sunt similare. Citeste cele mai frecvente intrebari pentru a afla mai multe informatii despre panourile fotovoltaice.
Exista trei tipuri de panouri fotovoltaice:
1. Monocristaline – compuse dintr-un singur cristal de siliciu.
2. Policristaline – au in componenta mai multe cristale de siliciu.
3. Hibride – o combinatie intre cele monocristaline si policristaline, fiind cele mai eficiente.
Â
Â
Sunt acele sisteme prin care reusim sa producem energie electrica prin captarea luminii. Un sistem fotovoltaic are in componenta unul sau mai multe panouri solare, un invertor, un regulator si cel putin o baterie. In functie de tipul de sistem, unele elemente pot sa lipseasca.
Â
Daca optati pentru o subventie prin fonduri nerambursabile veti recupera investitia in 3-5 ani. In cazul investitiei din fonduri propri recuperarea sumelor investite poate dura pana la 10 ani. Anual veti economisi o suma medie cuprins intre 1000 si 2500 de lei. Rentabilitatea investitiei in panouri fotovoltaice difera in functie de pozitionarea locuinte si consumul de energie electrica.
Investitia in panouri fotovoltaice se amortizeaza in functie de modul de finantare al sistemului fotovoltaic si de consumul de energie electrica. Recuperarea investitie poate dura intre 3 si 10 ani, iar aceasta este mai rapida in cazul in care parte din energia electrica produsa este introdusa in reteaua electrica.
Atunci cand dorim sa calculam investitia intr-un sistem de panouri fotovoltaice, exista mai multe cheltuieli pe care trebuie sa le avem in vedere. Costurile construirii unui sistem fotovoltaic sunt:Â
1. Modulele SolareÂ
2. InvertorÂ
3. RegulatorÂ
4. AcumulatoriÂ
5. Costurile de instalareÂ
6. Costurile de exploatare
Orice prosumator are posibilitatea de a vinde curentul electric, atunci cand incheie un contract de vanzare-cumparare cu o companie din domeniul livrarii de energie. Dupa semnarea contractului, operatorul de distributie iti va oferi un certificat de racord, pe baza caruia ai dreptul sa injectezi surplusul de energie electrica in retea. Contractul se incheie intotdeauna cu furnizorul de energei la care esti legat.
Prosumatorul este acea persoana care detine o instalatie de producere a energiei electrice din surse regenerabile. In aceasta categorie se incadreaza persoanele care pot sa produca, stocheze sau vanda energie electrica, fara a avea ca activitate specifica producerea de energie electrica.
Panourile fotovoltaice se monteaza in cel mai inalt punct al unei case. Orientarea trebuie sa fie catre sud, iar panourile se monteaza la o inclinatie de 45 de grade. Exista diferite panouri care se pot monta pe suprafete mai dificile, dar pretul acestora este mai ridicat. Este esential ca panourile fotovoltaice sa nu fie umbrite.
Montarea panourilor fotovoltaice este un proces destul de simplu, care in general dureaza intre 1 si 3 zile. Totul depinde de dimensiunea sistemului fotovoltaic, complexitatea acestuia, numarul de panouri montate si dificultatea de instalare a acestora.
Atunci cand instalati un sistem de panouri fotovoltaice ar trebui sa primiti o garantie de cel putin 20 de ani. Garantia include in general disfunctionalitatile tehnice ale panourilor sau scaderea puterii maxime a acestora. Mai mult, unele companii va pot oferi garantie chiar si impotriva factorilor de mediu, cum ar fi caderea grindinei sau ruperea unor copaci, care sa distruga panourile. Pe langa garantie, puteti beneficia si de servicii de mentenanta si intretinere ale sistemului fotovoltaic.
Aici poti sa gasesti raspunsul la orice intrebare in ceea ce priveste sistemele de panouri fotovolatice, asa incat sa ai o imagine de ansamblu asupra modului de functionare al acestora.
Durata de viata a unor panouri fotovoltaice este de 20-30 de ani. Desigur, aceasta se aplica atunci cand toate lucrarile de mentenanta sunt realizate in timp util, iar orice defectiune se repara in mod corespunzator. In cazul in care nu schimbati invertoarele spre exemplu, dupa 10 ani, cel mai probabil sistemul fotovoltaic va functiona deficitar.
In anul curent, Minister Mediului deruleaza un proiect intitulat „Casa Verde” prin care se ofera subventii persoanelor care vor sa isi instaleze panouri fotovoltaice. Subventia alocata pentru fiecare proiect este de 20.000 de lei, pe langa care beneficiarul trebuie sa suporte o cofinantare de cel putin 10%.
Un viitor prosumator asteapta intre 3-6 luni pentru a primi banii din subventii in cadrul programului „Casa Verde”. Aceasta durata este influentata in mod direct de complexitatea dosarului depus, dar si de fondurile disponibile din partea ministerului.
Numarul de panouri fotovoltaice care sunt necesare pentru o casa difera in functie de consumul de energie electrica realizat. Cel mai simplu pentru a afla necesarul de energie este sa studiem consumul pe care l-am avut in ultimii ani si sa facem o medie. Cantitatea de energie necesara se imparte la coeficientul de 3,3, pentru a afla puterea instalata. In functie de puterea instalata, vom calcula foarte usor de cate panouri avem nevoie, in functie de tipul acestora.
Statul roman ofera subventii prin intermediul programului „Casa Verde”. Acesta se adreseaza in special celor care locuiesc la casa, dar pentru subventii pot aplica si asociatiile de proprietari. Pentru a primi subventiile se poate aplica intr-un interval limitat de timp, iar bugetul destinat acestor subventii este unul limitat. Cei care aplica pentru aceasta subventie trebuie sa pregateasca un dosar care sa contina: cerere de finantare nerambursabila, declaratie pe proprie raspundere, copie dupa actul de identitate, extras de carte funciara, certificat de atestare fiscala si adeverinta privind existenta contului bancar. Dosarul de finantare se depune personal la agenÅ£ia judeteana pentru protectia mediului pe raza careia domiciliaza solicitantul.
Durata de eliberare a avizelor pentru instalarea unui sistem fotovoltaic dureaza in medie intre 3-6 luni. Aceasta perioada este influentata in mod direct de corectitudinea dosarului depus catre avizare. De fiecare data cand un document din dosar lipseste, durata de eliberare a avizelor se prelungeste.
Pretul pentru comercializarea energiei electrice este unul variabil, care se modifica periodic. In medie, pretul de piata este in jur de 0,22 lei/kW. Acest pret se aplica pentru acei prosumatori care detin centrale electrice cu putere instalata de cel mult 400kW. Conform ultimelor modificari legislative, operatorul de energie este obligat sa compenseze clientul care introduce energie electrica in retea sau sa cumpere energia acestora la valoarea pretului mediu ponderat inregistrat in Piata pentru Ziua Urmatoare. Pentru cei cu o capacitate de productie curpinsa intre 200 si 400 kW, aceasta valoare este negociabila.
Productia unui sistem fotovoltaic este in legatura directa cu nivelul radiatiilor solare. Atunci cand cerul este limpede, productia de energie va fi mai crescuta, iar atunci cand este innorat, cantitatea de lumina care ajunge la panouri scade semnfiicativ. Un sistem fotovoltaic de 3kWp poate produce cel mult 15-18kw pe zi, pe perioada verii si 4-6kw pe zi, pe perioada iernii.
Atunci cand instalam un sistem fotovoltaic, principalul cost este reprezentat de catre achizitia panourilor propriu zise. Pe langa acesta, se mai adauga costurile pentru: acumulatori, invertori, contori si regulatori. Nu in ultimul rand, nu trebuie sa uitam de costurile pentru obtinerea avizelor si racordare.
Trebuie sa mentionam ca sistemele off grid se folosesc atunci cand nu sunteti conectat la reteaua nationala de energie, in timp ce cele on grid se folosesc cand sunteti conectat la retea. In cazul sistemului off grid, toata energia electrica produsa este folosita direct de catre consumator. De cealalta parte, pentru sistemele on grid, energia electrica poate fi folosita, stocata sau injectata in reteaua nationala.