Tot ceea ce trebuie sa stii despre subventiile pentru panouri fotovoltaice
In cadrul acestui articol vom prezenta subventiile disponibile si modul in care poti aplica pentru o subventie, atunci cand vrei sa devi prosumator.
Panourile fotovoltaice au devenit tot mai populare in ultimi ani. Statul Roman vine in sprijinul cetatenilor cu ajutorul mai multor tipuri de subventii panouri fotovoltaice.
Ce subventii sunt disponibile pentru instalarea panourilor fotovoltaice ?
Exista mai multe tipuri de subventii pentru care poti sa aplici atunci cand doresti sa iti instalezi panouri fotovoltaice. Acestea depind de utilitatea finala a constructiei in cauza.
Astfel, exista trei categorii pentru care poti sa aplici:
- Rezidential
- Comercial
- Agricultura
Consulta acest ghid panouri fotovoltaice pentru a vedea in ce categorie te incadrezi.
Rezidential
In categoria subventiilor pentru cladiri rezidentiale sunt incluse acele subventii panouri fotovoltaice pentru sisteme care urmeaza sa deserveasca un numar mai mare de persoane sau locuinte.
Pentru subventii de tip rezidential poti sa aplici in calitate de reprezentant al unei asociatii de proprietari sau ca administrator al unei zone rezidentiale in care se instaleaza un sistem fotovoltaic care sa deserveasca intreaga zona.
Finantare pentru prosumatori se acorda de catre AFM, in cadrul programului “Casa Verde”. Aceasta este in procent de 90% din totalul investitiei si se aplica pentru sistemele fotovoltaice in limita sumei de 20.000 de lei.
Se poate aplica pentru un tip diferit de subventie, eligibil consumatorilor a caror locuinta se afla la mai mult de 2 km de cel mai apropiat punct de racordare la reteaua nationala de energie electrica. In acest caz, subventia este in cuantum de 25.000 de lei, iar procentul subventionarea este de 100%.
Comercial
Subventiile acordate pentru cladiri comerciale se aplica pentru patru tipuri de activitati:
- Afacerilor care se desfasoara in cadrul unui amplasament de servicii partajat
- O cladire cu scop comercial
- O constructie in care se desfasoara activitati industriale
- In cadrul aceluiasi sistem de distributie inchis
- Nu se aplica activitatilor care au ca obiect principal comercializarea de energie electrica.
Pentru IMM-urile care doresc sa aplice pentru subventii panouri fotovoltaice in domeniul comercial, a fost lansat programul Electric-Up, cu o finantare maxima eligibila de 100.000 de euro.
Agricultura
In cazul subventiilor pentru cei care isi desfasoara activitatea in agricultura, programele de subventionare si conditiile de aplicare sunt diferite.
In data de 4 mai 2022 a fost semnat o ordonanta de urgenta, prin care Ministerul Agriculturii impreuna cu Ministerul Mediului si AFIR pentru demararea finantarii subventiilor pentru panouri fotovoltaice in agricultura.
Companiile din acest domeniu au posibilitatea sa aplice in cadrul proiectului Electric-Up pentru o finantare de cel mult 100.000 euro pentru panouri fotovoltaice si statii de reincarcare pentru vehicule electrice si electrice hibrid plug-in.
Cum se poate aplica pentru o subventie panouri fotovoltaice?
Daca doresti sa devii prosumator, poti sa aplici pentru subventii panouri fotovoltaice in doua moduri:
1. Aplicare printr-o firma de consultanta
Este varianta cea mai simpla prin care poti sa aplici pentru o subventie. Vei imputernici o firma de consultanta sa iti pregateasca dosarul si sa il depuna in numele tau.
Acestia se vor ocupa de toate avizele si autorizatiile pe care trebuie sa le obti. Este important de stiut ca aceste companii solicita tarife semnificative, iar o parte din valoare consultantei trebuie platita in avans.
2. Aplicare pe cont propriu
Cea de-a doua varianta este mult mai complexa si necesita implicare din partea beneficiarului.
Va fi necesar sa pregatesti singur dosarul, sa obti toate avizele si autorizatiile necesare, dupa care sa il depui la AFM.
Daca alegi aceasta varianta vei face economii importante, dar este mult mai probabil ca dosarul sa contina greseli si sa fie respins, mai ales daca nu ai mai trecut printr-un astfel de proces inainte.
Documente necesare pentru a obtine o subventie panouri fotovoltaice
Pe site-ul www.afm.ro puteti gasi o lista cu toate documentele necesare pentru cei care vor sa depuna un dosar in vederea obtinerii unei subventii panouri fotovoltaice.
Pasii de pregatire a dosarului sunt similari atat pentru persoane fizice, cat si pentru cele juridice. In acest document gasesti mai multe informatii cu privire la modul in care depui dosarul.
Documente necesare persoanelor fizice
Persoanele fizice care vor sa devina prosumatori si sa aplice pentru o subventi panouri fotovoltaice au nevoie de urmatoarele documente:
- Cerere de finantare, in original – formular tipizat
- Declaratie pe proprie raspundere – formular tipizat
- Actul de identitate al solicitantului – in copie si original
- Imputernicire notariala – daca cererea este semnata prin reprezentant
- Extras de carte funciara/document emis de unitatea administrativ-teritoriala – nu mai vechi de 30 de zile
Certificat de atestare fiscala privind obligatiile de plata – in termen de valabilitate - Certificat de atestare fiscala privind impozitele si taxele locale – un exemplar din partea administratiei locale unde solicitantul isi are domiciliu si un exemplar din partea administratiei locale unde se va implementa proiectul
- Adeverinta privind existenta unui cont bancar deschis pe numele solicitantului
- Acorduri, autorizari si avize de specialitate
- Un plic, pe care se completeaza numele si adresa completa a solicitantului
Documente necesare persoanelor juridice
Persoanele juridice care vor sa devina prosumatori si sa aplice pentru o subventi panouri fotovoltaice au nevoie de urmatoarele documente:
- Cerere de finantare, in original – formular tipizat
- Documente care sa ateste calitatea de administrator in companie – CUI, Act Constitutiv, Extras RECOM
Imputernicire notariala – daca cererea este semnata prin reprezentant - Certificat de cazier fiscal – eliberat de Ministerul de Finante
- Extras de carte funciara/document emis de unitatea administrativ-teritoriala – nu mai vechi de 30 de zile
- Certificat de atestare fiscala privind obligatiile de plata – in termen de valabilitate
- Certificat de atestare fiscala privind impozitele si taxele locale – un exemplar din partea administratiei locale unde solicitantul isi are domiciliu si un exemplar din partea administratiei locale unde se va implementa proiectul
- Certificat de atestare privind obligatiile la Fondul pentru mediu – emis pe numele solicitantului
- Adeverinta privind existenta unui cont bancar deschis pe numele solicitantului
- Acorduri, autorizari si avize de specialitate
- Un plic, pe care se completeaza numele si adresa completa a solicitantului
Cat dureaza eliberarea avizelor pentru subventii panouri fotovoltaice?
Durata de eliberare a avizelor pentru instalarea unui sistem fotovoltaic dureaza in medie intre 3-6 luni.
Aceasta perioada este influentata in mod direct de corectitudinea dosarului depus catre avizare. De fiecare data cand un document din dosar lipseste, durata de eliberare a avizelor se prelungeste.
Concluzie
Cand optezi pentru a achizitiona un sistem de panouri fotovoltaice este recomandat sa aplici pentru o subventie panouri fotovoltaice.
Acest tip de fonduri sunt accesibile, iar gradul de subventionare este cuprins intre 90-100%. Atunci cand cumperi panouri fotovoltaice cu ajutorul subventiilor, durata de amortizare a investitiei este de cel mult 3 ani.
Leave a reply