Cele mai mari avantaje pe care le ai atunci cand devi prosumator este ca poti hotari singur ce faci cu energia electrica produsa.
Vei avea trei posibilitati la dispozitie: sa vinzi toata energia electrica produsa, sa folosesti o parte, iar restul sa o injectezi in reteaua nationala sau sa utilizezi totul pentru consum propriu.
Ce este un prosumator ?
Prosumatorul este acea persoana care detine o instalatie de producere a energiei electrice din surse regenerabile.
Te vei putea incadra in aceasta categorie daca alegi sa produci, stochezi sau vinzi energie electrica, fara a avea ca activitate specifica producerea de energie electrica.
Citeste mai multe informatii despre cum poti sa devi prosumator, aici.
Cum poti sa vinzi energia in calitate de prosumator ?
Dupa ce ai devenit prosumator si incepi sa produci energie electrica, poti opta pentru a vinde o parte din aceasta. Vei incheia un contract de vanzare-cumparare cu o companie din domeniul livrarii de energie.
Legislatia permite sa vinzi energia electrica produsa doar acelui distribuitor autorizat la care esti deja racordat la reteaua nationala de energie.
La semnarea contractului, operatorul de distributie energetica iti ofera un certificat de racord, ceea ce iti da dreptul sa vinzi energie in calitate de prosumator.
Tot ceea ce mai trebuie sa faci in aceasta situatie este sa alegi cantitatea de energie electrica pe care doresti sa o injectezi in reteaua nationala.
Consulta acest ghid pentru a afla mai multe informatii.
La ce tarife se comercializeaza energia injectata in retea ?
Pretul pentru comercializarea energiei electrice este unul variabil, care se modifica periodic, in functie de piata.
Este important sa stii in calitate de prosumator, ca pretul pe care il platesti atunci cand consumi energie electrica din retea este total diferit fata de pretul la care distribuitorul iti cumpara energia injectata.
Conform ultimelor modificari legislative, operatorul de energie este obligat sa te compenseze in calitate de prosumator atunci cand introduci energie electrica in retea si trebuie sa iti cumpere energia la valoarea pretului mediu ponderat inregistrat in Piata pentru Ziua Urmatoare.
Daca ai o capacitate de productie cuprinsa intre 200 si 400 kW, valoare de vanzare este negociabila.
Cum se face regularizarea/primirea banilor ? Persoana fizica vs persoana juridica
Persoana fizica
Regularizarea se va face in fiecare luna, in cadrul facturii pe care distribuitorul de energie electrica ti-o va emite.
Vei observa pe factura o sectiune cu minus, unde va fi trecuta valoarea energiei electrice pe care ai injectat-o in sistem. Atunci cand ai furnizat mai mult decat ai consumat, sumele de pana la 100 lei se raporteaza pe luna urmatoare, iar cele mai mari sunt platite de catre furnizor in 15 zile.
Persoana juridica
Regularizarea se face tot lunar, dar va fi necesar sa emiti o factura catre distribuitorul de energie electrica, in care sa se regaseasca cantitatea de energie electrica furnizata.
Conditiile de plata raman aceleasi, dupa ce furnizorul efectueaza diferenta intre facturi.
Drumul prosumatorului : Etape, avize, autorizatii
Exista cativa pasi foarte clari pe care trebuie sa ii urmezi pentru a deveni prosumator. Fiecare astfel de etapa va fi insotita de primirea anumitor documente, iar la final vei constitui un dosar, pe baza tuturor avizelor si autorizatiilor pe care le-ai primit. Citeste acest ghid pentru a afla mai multe informatii despre drumul prosumatorului.
Etape
In momentul in care ai hotarat sa devi prosumator, trebuie sa parcurgi doua etape initiale. Incepand cu anul 2019, nu mai este necesar sa obti o autorizatie de construire pentru a instala un sistem fotovoltaic pe casa. Ramane necesara obtinerea autorizatiei daca sistemul se instaleaza la sol.
Primul pas pe care il vei face este sa instiintezi autoritatile asupra intentiei de a achizitiona un sistem de panouri fotovoltaice.
Vei face acest lucru depunand o adresa la sediul primariei de care aparti, in care vei descrie detaliile tehnice ale proiectului.
Al doilea pas va fi sa stabilesti solutia de racordare, cu ajutorul unui electrician autorizat ANRE.
De la primarie ti se va elibera un certificat de urbanism. In cadrul acestuia vei regasi toate avizele si autorizatiile necesare pe care trebuie sa le obti pentru a putea primi Autorizatia de Construire (daca este necesara) si Avizul Tehnic de Racordare.
Avize
Partea de obtinere a avizelor este necesar sa dezvolti o colaborare foarte buna cu distribuitorul de energie.
Acesta este cel care elibereaza documentele, iar in unele situatii durata de asteptare se poate prelungi semnificativ. Initial va trebui sa obtina de la furnizorul de energie, avizul de amplasament si avizul tehnic de racordare.
Autorizatii
Cea mai complicata faza din drumul prosumatorului este obtinerea autorizatiilor necesare.
Aceasta etapa este una complexa si birocratica, motiv pentru care este indicat sa apelezi la o persoana de specialitate din domeniu. Dupa ce ai primit avizele necesare, vei solicita distribuitorului contractul de racordare.
Cu ajutorul contractului de racordare, ai posibilitatea sa inchei un contract de executie pentru lucrare.
Tipul de autorizatii necesare difera in functie de tipul sistemului fotovoltaice ce urmeaza a fi instalat. Cand solicitati eliberarea autorizatiilor va trebui sa depuneti majoritatea documentelor aferente proiectului.
Concluzie
In calitate de prosumator, hotarasti singur ce faci cu energia electrica pe care o produci. Nu esti obligat sa injectezi in reteaua nationala in fiecare luna aceeasi cantitate de energie.
Astfel, atunci cand ai un consum mai mare poti sa alegi sa nu vinzi deloc energie, iar cand productia depaseste consumul ai posibilitatea sa iti reduci cheltuieli.
Leave a reply