Consumul de energie la nivel mondial creste pe zi ce trece, asa incat productia clasica de energie electrica nu mai poate face fata pentru a sustine aceasta cerere. Din acest motiv, tot mai multa lume se orienteaza catre surse de energie regenerabila, iar cea mai eficienta dintre acestea este energia solara.
Ce este energia solara ?
Energia solara este cea mai puternica sursa de energie verde de pe pamant si este aproape inepuizabila. Atat timp cat soarele va rasari pe cer, oamenii vor putea capta energia solara si o vor putea transforma in energie electrica.
In cazul in care toate sistemele electrice ar fi modificate pentru a functiona pe baza energiei solare, aceasta ar fi suficienta pentru a acoperi intreg consumul la nivel global.
Avantajele productiei de energie solara
Chiar daca productia de energie solara pentru transformarea acesteia in curent electric este inca la inceput si a devenit populara doar de cativa ani, aceasta are o multitudine de avantaje.
Momentan energia solara este utilizata cu precadere de catre consumatori casnici, dar poate fi folosita cu succes si in scop industrial, comercial si in agricultura.
Astfel, cele mai importante avantaje ale productiei de energie solara sunt urmatoarele:
Este disponibila in orice moment: putem folosi energia solara in orice moment, desigur, nu si in timpul noptii. Soarele rasare in fiecare dimineata, asa incat energia solara este o sursa regenerabila inepuizabila si putem beneficia de ea chiar si atunci cand este innorat sau ploua.
Nivel de eficienta energetica ridicat: chiar daca investitia initiala in panouri fotovoltaice este destul de ridicata, aceasta se recupereaza rapid, iar energia solara ne garanteaza securitate la nivel energetic. Aceasta nu va fi taxabila niciodata si nu ni se va putea impune cat curent electric sa producem.
Ofera independenta energetica: indiferent de situatia in care va veti afla in viitor, aveti garantat faptul ca beneficiati de energie electrica. Nu doar ca veti putea reduce la minim cheltuielile cu curentul, dar in multe situatii veti putea sa nici nu mai folositi reteaua nationala de energie electrica.
Citeste acest articol pentru a afla mai multe informatii despre modurile de utilizare ale energiei solare.
Dezavantajele productiei de energie solara
Chiar daca productia de energie electrica vine cu o multitudine de avantaje, exista si cateva dezavantaje pe care trebuie sa le luam in considerare. Acestea nu sunt majore, dar trebuie amintite pentru a fi bine informati.
Cele mai importante dezavantaje ale productiei de energie solara sunt urmatoarele:
Nivelul productiei depinde de vreme: asa cum mentionam initial, putem produce energie solara chiar si in cele mai dificile conditii meteorologice, dar nivelul acesteia scade in mod considerabil. Atunci cand este innorat sau pe timpul iernii, eficienta panouri fotovoltaice va fi mult redusa fata de anotimpul cald.
Investitia initiala este una mare: investitia initiala se poate dovedi a fi una importanta, chiar daca aplicati pentru fonduri guvernamentale nerambursabile. Cu toate acestea, avand in vedere cresterile fulminante ale preturilor energiei, recuperarea investitiei se face foarte rapid, dupa care veti consuma curent gratuit.
Mituri despre energia solara
Poate cel mai cunoscut mit despre energia solara este acela ca panourile fotovoltaice nu produc energie electrica atunci cand este innorat. Acest lucru este total neadevarat. Panourile fotovoltaice produc curent si in aceasta situatie, doar ca in cantitati mai reduse.
Un alt mit ar fi acela ca panourile fotovoltaice sunt scumpe. Nimic mai putin adevarat decat aceasta opinie. Pretul panourilor fotovoltaice a scazut considerabil in ultimul timp si la fel ca si in orice alta investitie, trebuie sa treaca 2-3 ani pentru a fi amortizata.
Concluzie
In concluzie, energia solara este cea mai de pret resursa pe care o avem la dispozitie in momentul de fata. Aceasta ne poate oferi energie electrica nelimitat, in mod gratuit, 100% regenerabil. Avantajele productiei de energie solara sunt imense, asa incat ne asteptam ca acest domeniu sa se dezvolte exponential in urmatorii ani
Leave a reply